lauantai 22. heinäkuuta 2017

Mahdollisuus vai Menetetty tapaus ?

Tämä on se pitkä projekti josta teille viime postauksessa kerroin. Eli siis olen kysynyt facebookissa kahdesta eri ryhmästä mietteitä. Olen myös lähettäny yrityksille viestejä ja kysynyt heiltäkin..

Ai mitä olen kysynyt?    Kysymykseni kuului näin -->

Mitä hyviä ja huonoja puolia kemissä on? Mitä kemissä voisi parantaa?

Sain todella paljon kommentteja siihen nähden mitä odotin. (Sain myös yrityksen näkökulman asiaan)

Aloitetaanko vaikka niillä hyvillä ja positiivisilla asioilla?

Kemi on hyvään suuntaan kehittynyt pieni kaupunki. Maalaukset mitä kemiin on maalattu ovat piristäneet kemin katukuvaa. Sisäsatama on saanut paljon posiitivista palautetta.
   Kesällä sisäsatama kukoistaa yhdessä monen moisen teranssin kanssa. Meri on myös monen mielestä hyvä, kesällä siellä voi meloa kanootilla tai purjehtia veneellä. Talvella meren jäälle tehdään hiihtolatu.



 Jos joku muistaa tämän teranssin nimen niin olisin kiitollinen jos kertoisitte.


Minigolf rata ja kukkia kaunistamassa sisäsatamaa.

 Jos väsy iskee kesken matka, etkä halua mennä teranssille niin satamasta löytyy myös paljon penkkejä joille istua.


 Jos en väärin muista niin kuvassa on Katariina laiva, saa korjata jos olen väärässä.

 Rantamakasiini

 Jähti laiva katariina

 Myös joulupukin konttori löytyy kemin sisäsatamasta.

 Sotalapsi patsas

 Nuotta johon myös koirat ovat tervetulleita.


 Satama.

 Sataman tähti



 Kyltti jossa kemin paikkoja ja kuinka pitkä matka mihinkin on.
Botnian tehdas näkyy myös kauniisti satamaan.


   Kemissä autoilijat osaavat väistää suojatielle astuvaa kävelijää. Tämän olen myös itse huomannutkun olen kemin kaduilla kävellyt.
   Kesäisin aukeava liikennepuisto on saanut myös osansa posiitivista kommenteista. Siellä on ystävällistä henkilökuntaa ja paljon puuhaa lapsille ja jos sade sattuu yllättämään niin toimintaa on silloin Sarjakuvakeskuksen toisessa kerroksessa.

 Liikenne puisto on saanut liikenne ympyrän.





 Urban park mansikkanokalla


   ”Kiikkeli eli metsä lähes keskellä kaupunkia. Vaikka äänet tavoittavat metsikön, on tunne siitä, että olisi kauempanakin korvessa” on erään kommentoijan mielipide.


Tässäpä oli näitä ryhmistä keräämiäni positiivisia ja hyviä asioita kemistä.

Seuraavana voitaisiin ottaa haltuun kemin huonoja puolia.

Tämän olen myös itse huomannut, siis julkinen liikenne huono varsinkin viikonloppuisin. Okei, ei me asuta missään helsingissä missä menee bussi tai raitiovaunu n. viiden minuutin välein. Siltikkin vuoroja joka suuntaan voisi olla hieman enemmän.
   Tyhjiä vuokra-asuntoja paljon tyhjillään. Miksi näitä vuokra-asuntoja ei kunnosteta ja laiteta vuokralle? Onko niille asukkaita ? Vai onko moni joutunut muuttamaan esimerkiksi keminmaahan tai tornioon kemin vuokra-asuntojen vähäisyyden vuoksi?
   Jalkakäytävät huonossa kunnossa, myös jotkut autotiet täynnä kuoppia tai muuten huonossa kunnossa. Tähän asiaan liittyen..Miksi kaupungin jalkakäytäviä ei puhdisteta kunnolla pikkukivistä? Kävin tässä yksi päivä rullaluistelemassa ja meinasin melkein koko ajan lentää naamalleni kun rullani tökkäsivät pikkukiviin.
   Kysymykseni kuuluu myös että kun jostain otetaan pätkä maantietä pois niin miksi siinä menee niin julmetun kauan laittaa uutta asvalttia päälle? Esimerkiksi oklaholman ja luhtatäikönkadun risteyksessä on aivan jäätävä kuoppa mikä ei tunnu kivalta yhdessäkään autossa. Siinä kuopassa on viellä kaiken lisäksi isoja irtokiviä.

Oklaholman ja luhtatäikönkadun risteuys.

Noh.. Eipäs mollata enemään vaan kerrotaan seuraavana mitä kehitysideoita sain kemille.

Vaikka kemissä on upea kulttuurikeskus jossa mahtavia esityksiä niin siltikkin kulttuuri juttuja kaivattaisiin lisää. Kesällä tilanne on hyvä, mutta syksy ja talvi ovat aika hiljaisia.
   Koirapuisto. Tämän paljon tunteita nostattava aihe. Joidenkin mielestä koirapuisto on pieni, mutta joidenkin mielestä se on iso, verrattuna isompien kaupunkien koirapuistoihin. Miksi tämän on  tunteita nostattava asia? No koirapuiston tilaa leikattiin kun siihen rakennettiin rivitaloja. Moni varmaan miettii että tuleeko kemiin uutta koirapuistoa jos nykyisenkin päälle rakennettaisiin asuintaloja? Jos uusi tulisi niin milloin ja mihin?
   Näin itsekkin perheellisenä voin yhtyä tähän kommenttiin että lasten leikkipuistoja lisää. Tähänkin herää kysymys alkaako kaupunki korjaamaan tai lisäämään leikkipuistoja jos ne tuhotaan?
   Myös sauvosaaren urheilukenttä sai kommenttia. Sen aitaa pitäisi korjata ja tää herätti munkin mielenkiinnon, että miksi sauvosaaren jalkapallo verkot ovat aina lukossa että ei voi potkutella palloa ?
   Meillä kemissä on myös hieno kävelykatu joka on saanut sekä negatiivista kuin posiitivistakin palautetta.. Mutta suurempi kysymys kuuluu kuinka me saamme kävelykadun hereille ja kukoistamaan? Kesäisin se on tyhjillään(Paitsi tapahtumien aikaan jotka sijoittuvat täiköntorille tai kävelykadulle) kun kaikki ovat rannassa ja talvella.. no talvella se vain on tyhjillään. Jos en väärin muista niin yöttömässä yössä kävelykatu herää ja on täynnä erillaisia telttoja ja upeita ihmisiä.


Easy living in Kemi viikolla tehtiin kävelykadulle kaksi ihananan värikästä räsymattoa katuun.

   Ja viellä yksi asia mikä minustakin olisi hienoa jos kemissä olisi sellainen.. eli eläinlääkäri asema. Muistaakseni kemissä on joskus ollut sellainen, mutta miksi se muutti pois? Ja olisiko sille tarpeeksi asiakkaita että sellainen asema pysyisi pystyssä?

Tosiaan .. sain myös yrityksen näkökulman näihin kysymyksiin. Nämä vastaukset ovat siis matkailu alan yrityksen vastauksia ja näkökulmia, tietenkin jonkun toisen yrityksen näkökulmasta tai yksittäisen ihmisen mielestä asia voi olla toisin.

Yritykselle siis esitin saman kysymyksen että mitä hyviä ja huonoja puolia kemissä on ja mitä kemissä voisi parantaa?

Vastaus jonka sain matkailu alan yritykseltä oli pitkä ja poimin sieltä mielestäni tärkeimmät asiat. Yritän kirjoittaa niin että en ihan kopioisi heidän vastaustaan, mutta koska tekstin tuottaminen  on minulle joskus vaikeaa niin olen joutunut myös kopiomaan suoraan suurimman osan lauseista.

Matkailu ala kertoo meille kemistä näin.. -->

Matkailullisesti luonto ja olemassa olevat ainutlaatuiset matkailukohteet, -tuotteet ja -palvelut ja niiden koko aikainen kehittyminen on tärkeää.
  Harva Kemin kokoinen kaupunki houkuttaa kansainvälisiä matkailijoita samassa mittakaavassa. Tänne on aikanaan tehty hyvin rohkeita päätöksiä. Niistä loistavia esimerkkejä ovat Jäänmurtaja sampon risteily toiminta ja lumilinnan rakentaminen.
   Näiden ja muiden palveluiden kehittäminen on edelleen hyvin tärkeää.

Kemissä on myös useita sekä matkailu-, että vähittäisekaupan ja palvelualan, joissa panostetaan palvelun laatuun ja hyvään valikoimaan. Näistä edellämainituista asioista hyötyvät paikalliset, ympäristön asukkaan ja matkailijat.

Alueellamme on myös hyvin vahvaa teollisuutta, joka panostaa myös luonnonsuojeluun ja vastuulliseen toimintaan.Teollisuudella on meille myös hyvin merkittävä taloudellinen arvo.
   Perämerenkaaren alueen teollisuus on yksi suomen merkittävistä vientituotteista. Osuus viennistä on melkein 10% BKT:sta. Se on myös suuri työllistävä ja imagollinen tekijä.

Kemin liikenneyhteydet ovat pysyneet hyvinä. Lentokenttä, ratatie, maantie ja meriliikenne.
   Lapin läheisyys, yötön yö, rajaton raja ruotsin kanssa ovat myös tämän alueen erikoisvahvuuksia.

Kemiläinen asenne - "Kemistä oon ja kehtaan sen sanua" - On rehentelemätön, mutta ylpeä juuristaan, ja se näkyy ihmisten arjesta.

Haastena matkailu ala näkee väestön ikääntymisen ja väestön vähenemisen. Nuoret muuttavat opiskeluiden ja töiden perässä isommille paikkakunnille.

On myös mahdollisuus paluumuuttoon, mutta se vaatii koulutusmahdollisuuksien kehittymisen ja työpaikkojen lisääntymisen.





 Metsäbotnian tehdas.

Tähän loppuun haluan vielä kiittää teitä kaikkia jotka kommentoitte faceookissa, kaverilleni joka antoi minulle tämän idean ja Lumilinnalle joka ystävällisesti vastasi minulle, että sain myös jonkin yrityksen/Matkailu alan näkemyksen tähän kysymykseeni. Kiitos, Kiitos, ja viellä kerran Kiitos teille kaikille.

Tässä on viellä linkki yle.fi uutiseen joka liittyy sisäsatamaan --> Sisäsatama uutinen
Lyhyesti tietoa metsä botniasta --> Metsä botnia
Lumilinnan sivut --> Lumilinna
Joulupukin satamakonttori --> Konttori

~Laura~

1 kommentti:

  1. Vähän myöhässä vastaus mutta toi keltanen rakennus on kahvila Seilari :)

    VastaaPoista

Teleportti vuoteen 2023

 Siitä on jo vuoden päivät kun viimeksi tänne kirjoittelin. On ollut niin paljon kaikenlaista, että energiaa ei ole vain tänne asti riittäny...